KAU UGUКАУ став співзасновником Українського глобального університету - міжнародної освітньої та академічної мережі для відбудови країни 

Ініціатива спрямована об’єднати найкращі освітні заклади світу для підтримки українців. Українці матимуть можливості отримання якісної освіти та проведення досліджень, що сприятимуть відновленню України. Ініціатива була створена за підтримки Офісу Президента України та заснована консорціумом провідних українських освітніх закладів та організацій. Серед них - Київська школа економіки, організація Ukraine Global Scholars, Український католицький університет, програма Emerging Leaders Program в Стенфордському університеті та Київський академічний університет. 

Український глобальний університет (UGU) - це мережа, що об’єднує найкращі світові освітні заклади. UGU має на меті надати доступ для українських студентів, стипендіатів, науковців та викладачів до навчальних закладів по всьому світу, а також нових стипендій та програм постдокторантури.

Ініціатива підтримує тих, хто бажає навчатися або проводити дослідження за кордоном з подальшою перспективою повернення додому та відбудови України. Головна мета UGU – подолати руйнівні наслідки російської агресії в Україні та залучити провідний світовий досвід для побудови нової України як гордого члена світової спільноти вільних і демократичних націй. 

«Ми сподіваємося, що  UGU спільними зусиллями провідних українських та зарубіжних університетів допоможе зберегти інтелектуальний потенціал України під час війни, підвищити його дослідницькі навички у найкращих європейських та американських університетах, створити нові міжнародні зв’язки та проєкти, які сформують умови для повернення молодих українських науковців в Україну після війни», – сказав Віталій Шадура, заступник директора з науки і освіти Київського академічного університету, один із ініціаторів створення  UGU.

Наразі команда UGU зосереджена на налагодженні партнерств зі школами, вищими навчальними закладами та дослідницькими центрами по всьому світу, які будуть готові розглядати заявки на середньо- і довгострокові програми від українців та спонсорувати низку студентів, науковців та дослідників. Деталі та умови узгоджуються з кожною установою-партнером окремо, але всі партнери повинні підписати відкритий меморандум з UGU, який визначає спільні цінності та принципи. Заявки на партнерство можна подавати на https://uglobal.university/

Стенфорд, Гарвард та десятки інших провідних університетів світу вже підтримали ініціативу: «Стенфорд усвідомив важливість створення нових освітніх програм для українців шість років тому, коли ми створили Ukrainian Emerging Leaders Program. Випускники цієї програми вже внесли значні зміни для покращення України. Я підтримую UGU і звертаюся до всіх інших університетів світу з закликом підтримати українських студентів і науковців», – сказав Майкл Макфол, професор політології Стенфордського університету, директор Інституту міжнародних досліджень Фрімена Споглі.

«Університет Париж 1 Пантеон-Сорбонна має давню традицію солідарності з науковцями та студентами в еміграції. Для нас особливо важливо, що UGU заснували українські науковці, які нині борються не лише за суверенітет своєї країни, а й за наші спільні європейські цінності. Ми продовжимо надавати нашу підтримку після закінчення війни, коли українці повернуться, щоб відбудовувати свою країну», – сказала Крістін Но-Ледюк, президент Університету Париж 1 Пантеон-Сорбонна.

Якщо українські студенти або науковці бажають стати учасниками UGU, вони можуть скористатися спрощеним процесом подачі заявки на сайті UGU. Після цього вони матимуть пройти повний або спрощений процес подачі заявки до будь-якого навчального закладу, зазначеного на платформі, щоб збільшити свої шанси на вступ.

UGU також співпрацює з онлайн-програмою для вивчення мов DuoLingo, щоб українці могли безкоштовно складати тести з англійської мови та отримувати сертифікати, де б вони не знаходилися. Обов’язковою умовою для участі у програмі для всіх студентів є повернення в Україну після завершення навчання або дослідження, щоб допомогти відновити країну після війни.