AcademCity meeting MON2

23 липня 2021 року команда проєкту «Академ.Сіті» разом із німецькими партнерами, представниками берлінського технологічного парку «Адлерсхоф», зустрілись із Першим заступником Міністра освіти і науки України Миколою Кизимом. У рамках зустрічі засновники «Адлерсхофу» професори Харді Шміц і Хельге Нойман розповіли про свій досвід розбудови найбільш успішного технологічного парку Німеччини, а також про вплив роботи технопарку на економічну та соціальну компоненти держави.


«Адлерсхоф» бере свій початок з Академії наук Східного Берліну. Його засновникам вдалось об’єднати дослідників колишньої академії у команди, що утворили перші стартапи технопарку. Ці стартапи отримали необхідну інфраструктуру та підтримку для комерціалізації своїх наукових розробок і поклали початок розбудові повного інноваційного циклу від ідеї до фінального продукту. «Сьогодні німецькі вчені не поділяють науку на фундаментальну та прикладну. Скоріше вони сприймають це як послідовні фази наукової роботи, коли на базі фундаментальних досліджень створюються прикладні розробки, які перетворюються в технопарку на інноваційний продукт», - зазначає Хельге Нойман.


Німецькі колеги висловили надію, що українська держава також зможе згенерувати первісний потік інвестицій, необхідних для закладення базової інфраструктури наукового парку «Академ.Сіті», щоб забезпечити старт його роботи та зробити можливим подальше залучення приватного капіталу у високотехнологічне виробництво. Харді Шміц впевнений, що такі державні інвестиції є практично безризиковими, адже вони обов’язково повертаються у державний бюджет у вигляді податків, що сплачують створені у технопарках компанії. Так, спочатку «Адлерсхоф» також отримував державне фінансування, проте зараз резиденти технопарку генерують більше мільярду євро обороту та створюють близько 8,5 тисяч робочих місць.