Kryshtal 03Kryshtal 02Kryshtal 01
Фото Сніжани Мазуренко

До 75-річчя академіка Кришталя Олега Олександровича!

Олег Олександрович Кришталь очолює кафедру молекулярної фізіології та біофізики КАУ при Інституті фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України. 

Під його керівництвом на кафедрі вивчаються біофізичні властивості мембранних рецепторів та іонних каналів, а також вплив на їхнє функціонування різних хімічних сполук з метою розробки новітніх лікарських засобів. Він - один із найчастіше цитованих українських учених у світі. У 1975 р. ним і співавторами була проведена перша у світі заміна цитоплазми клітини штучним середовищем. Це відкрило принципово нові можливості у дослідженні фізіології та біофізики нервових клітин. У 80х роках ХХ сторіччя Олег Кришталь виявив два фундаментально нових рецептори в нервових клітинах.

Багато часу Олег Олександрович приділяє підготовці молодих фахівців різних рівнів. Під його керівництвом захищено понад 20 кандидатських і докторських дисертацій, серед його учнів 4 лауреати Державної премії України в галузі науки і техніки, 1 лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки для молодих учених, та молоді вчені - лауреати премій Воронцова та Костюка.

Олег Кришталь є президентом «Українського фізіологічного товариства ім. П.Г. Костюка», яке входить до Міжнародного Союзу Фізіологічних Товариств (IUPS) і Федерації Європейських Фізіологічних Товариств (FEPS) та президентом «Українського товариства нейронаук», яке входить до Федерації Європейських Нейронаучних Товариств (FENS). Ці товариства об'єднують науковців із різних наукових установ та університетів нашої країни сприяючи інтеграції вітчизняних вчених у світовий науковий процес. Він є президентом «Українського наукового клубу», основні завдання якого – сприяння реформі наукової сфери. Ця організація проводить незалежні аналітичні дослідження та моніторинг освіти, розвитку науки і технології в Україні.

Олег Олександрович Кришталь має широке міжнародне визнання. Він став першим науковцем України, якого у 1990 р. було обрано до Академії Європи, згодом ставши членом її правління. У різні роки Олег Олександрович працював як запрошений професор в університеті Кюсю (Японія), Гарвардському університеті (США), Мадридському університеті Комплутенсе (Іспанія) і Пенсільванському університеті (США). 

За високу професійну майстерність та вагомий особистий внесок у забезпечення наукових досліджень, підвищення міжнародного авторитету вітчизняної науки і її провідних шкіл та зміцнення наукового потенціалу України вагомими здобутками О.О. Кришталя неодноразово відмічено державними нагородами, відзнаками та почесними званнями. Він є кавалером ордена «За заслуги» ІІ та ІІІ ступенів, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії СРСР, лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки, лауреат іменних премій НАН України імені О. О. Богомольця та імені П. Г. Костюка. Нагородженний медаллю «За працю і звитягу» та Почесною медаллю ім. Готфріда Лейбніца (Німеччина).

Колеги щиро вітають шановного Олега Олександровича з нагоди ювілею та бажають йому міцного здоров’я, творчої наснаги, гідних учнів і ще багато наповнених корисними справами і земними радощами років!

Колектив КАУ