forum 355x166З 20 по 22 жовтня 2018 р. в Конференц залі Президії НАН України проходив Форум української наукової діаспори.

Ініціаторами та організаторами Форуму стали Український міжнародний комітет з питань науки та культури при НАН України і Німецько-українське академічне товариство за участі Національної академії наук України, Міністерства освіти і науки України, Національного центру «Мала академія наук України». Проведення заходу підтримали Агенція з міжнародної економічної та наукової співпраці землі Баден-Вюртемберґ (Baden-Württemberg International, Німеччина), проект «Посилення дослідницьких та інноваційних зв’язків України (RI-LINKS2UA), Посольство Франції в Україні, Гумбольдт-клуб в Україні, Рада молодих вчених НАН України, Київський академічний університет НАН України та МОН України і громадська організація «Жінки в науці». До участі в роботі Форуму долучилися науковці 10-ти зарубіжних країн.

Програма Форуму була насичена науковими сесіями, секційними засіданнями та круглими столами, тематика яких охопила проблеми міжнародного співробітництва і його фінансування, підтримки та впровадження інновацій, посилення взаємодії дослідницького сектору з промисловістю, оцінки й перспектив участі у міжнародних наукових програмах, зокрема у програмі Горизонт 2020, структурних реформ науково-освітньої галузі України. Окрема сесія була присвячена 25-й річниці підписання Договору про науково-технічне співробітництво між Україною і Німеччиною та висвітленню результатів реалізації спільних проектів.