Logo mudra

Літня фізико-математична школа «Мудрамакітра»

7 - 24 серпня

Фізичне відділення

За підтримки Київського академічного університету

Фізичного факультету Київського національного університету

імені Тараса Шевченка

Малої академії наук України

Цього року у Літній математичній школі «Мудрамакітра» (http://mudra.org.ua/), у якій з 2005 року щорічно під час літніх канікул навчаються математиці та відпочивають від 100 до 150 високомотивованих талановитих дітей, вперше відкривається Фізичне відділення. На Школі під керівництвом досвідчених вчителів та провідних вчених України школярі зможуть:

1) навчитися практичним навичкам, як застосовувати методи наукового дослідження для пізнання реального світу;

2) на власному досвіді зрозуміти, як робляться відкриття;

3) провести власне дослідження на одну з запропонованих тем;

4) взяти участь у командній роботі разом із зацікавленими однодумцями з метою отримання нових знань через проведення навчальних досліджень;

5) навчитися розв’язувати цікаві задачі з фізики та математики.

Відомо, що навички самостійного мислення і обґрунтування своїх міркувань, які відточуються на Літній Школі під час участі у дослідницьких проектах з математики та фізики -- це якості, які надзвичайно потрібні у дорослому житті. Чим раніше почати їх опановувати, тим легше буде в майбутньому оволодіти будь-якою сучасною професією.

Одним з цікавих дослідницьких проектів, для участі в якому достатньо володіння знаннями з фізики на рівні 7-9 класу, буде проект «Фізика настільного тенісу» (керівник проекту -- вчитель УФМЛ О.В.Триліс), який буде тривати протягом усього періоду літньої школи. В рамках цього проекту будуть детально розглянуті питання механіки руху тенісного м’ячика, особливості його зіткнення зі столом та ракеткою, біомеханіки руху людського тіла, обробки людиною інформації від органів чуття, прийняття рішень, а також деякі аспекти психології.

Школярам найстаршого, фізико-математичного 5 курсу (рівень знань 10-того класу загальноосвітньої школи) буде запропоновано більш складну наукову тему, пов’язану з фізикою елементарних частинок: на доступному для школярів рівні будуть розглянуті фізичні та математичні основи спеціальної теорії відносності (СТО) та запропоновано багато цікавих задач із застосування СТО до опису розсіяння елементарних частинок. При цьому “фізики” та “математики” цього курсу будуть навчатися разом в одній групі.

Школярам, що вирішать вивчати СТО, перед Літньою школою бажано згадати основи механіки, зокрема, закони збереження енергії, імпульсу та кутового моменту. Також треба володіти навичками праці з алгебраїчними виразами, вміти їх спрощувати, знаходити розв’язки квадратного рівняння, працювати з тригонометричними виразами та рівняннями, знати вектори, правила їх додавання, скалярне та векторне множення векторів. Протягом Літньої школи учні на доступному для них рівні ознайомляться з основними поняттями теорії матриць, теорії лінійних просторів (евклідових та псевдоевклідових), навчаться вводити метрику на цих просторах та дізнаються про поняття метричного простору, а також ознайомляться з елементами теорії груп. На ці теми буде запропоновано багато цікавих задач.

Крім цього школярі 7-10 класів зможуть взяти участь у багатьох інших захоплюючих дослідницьких проектах, навчитися розв’язувати цікаві задачі з фізики та математики, взяти участь у експериментальних завданнях, які потребують теоретичних пояснень, а також навчаться використовувати для своїх пояснень математику. Всі задачі будуть ґрунтуватися на математичних розрахунках і допоможуть школярам навчитися застосовувати для пізнання реального світу фізику і математику, які вони вивчили в рамках шкільної програми.

Літня школа буде проходити в санаторії «Десна» (с. Ладинка, Чернігівський р-н, Чернігівська обл. Сайт табору: http://www.desna.org/). Терміни проведення: 7-24 серпня, тривалість – 18 днів. Діти житимуть в чотирьохмісних номерах зі зручностями (туалет і душ, є гаряча вода). Трьохразове харчування (полуденок і підвечірок об’єднані з обідом і вечерею), є медпункт. Вартість проживання вказана на сайті Школи (http://mudra.org.ua/).

Для навчання на Фізичному відділенні необхідно зареєструватися на сайті (http://mudra.org.ua/) та надіслати розв’язки завдань Вступної олімпіади з фізики (http://mudra.org.ua/reyestratsiya-v-litnyu-matematichnu-shkolu-mudramakitra-2018/) на електронну пошту mudra.makytra.ph@gmail.com до 24 червня (реєстрація та прийом розв’язків завдань вступної олімпіади для Фізичного відділення продовжено до 24 червня).

По всіх питаннях з реєстрації та навчання на Фізичному відділенні звертатися до:

Антонюк Ніни Олександрівни, секретар Літньої школи, моб. 063-594-35-63, е-мейл Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або

Шадури Віталія Миколайовича, заст. директора Київського академічного університету, моб. 068-353-50-40, е-мейл Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..