svyato nauky 2018

12 травня 2018 року на території Інституту металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України відбудеться СВЯТО НАУКИ - дитячий науковий фестиваль. На вас чекають науково-популярні ЛЕКЦІЇ, ІГРИ, КОНКУРСИ, ДЕМОНСТРАЦІЇ, цікаві науково-технічні ВИНАХОДИ, та НАУКОВЕ ШОУ. А ще – безліч справжніх ДОСЛІДІВ, у яких можуть взяти участь маленькі науковці. 

Також гості матимуть змогу відчути квантову фізику своїми руками на дотик. Зокрема, дослідити високотемпературну надпровідність у рідкому азоті, спостерігати проникнення магнітного потоку у надпровідники та надпровідну левітацію, надпровідні безконтактні підшипники та потяг на магнітній «подушці», взяти участь у майстер-класі з виготовлення та запуску левітрона, провести інші цікаві досліди з гелієм та рідким азотом тощо...

 

ПРОГРАМА ЗАХОДУ

10:30 - 16:00 майстер-класи, досліди, демонстрації, які триватимуть протягом усього дня (для дітей від 3х років)

11:30 - 12:00 НАУКОВЕ ШОУ (для будь-якого віку)
12:00 - 12:30 НАВЧАННЯ З ПРОТИПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ (для дітей від 3х років)

На теріторії на вас чекають різноманітні тематичні зони для дітей різного віку

Популярні лекції

11:00 - 11:30 Юрій Пустовіт «Як працює лазер?»
За майже 60 років з часів створення лазер широко застосовується у всіх галузях науки і техніки. Багато сучасних технологій були б просто неможливими без цього пристрою. Але мало хто розуміє, які властивості та особливості лазера сприяли його використанню у таких, здається, різних ґалузях, як хірургія та контрольований термоядерний синтез. Доповідь буде присвячена особливостям лазерного випромінювання, фізичним принципам, які покладені в основу роботи лазера та його основним застосуванням (для дітей старшого шкільного віку, студентів та дорослих)

12:00 - 12:30 Олександр Кордюк «Надпровідність, високотемпературна і не дуже»
Проблема надпровідності, а надто високотемпературної, є і однією з найактуальніших (ще невирішених) проблем фізики конденсованого середовища, і основною рушійною силою розвитку сучасного експерименту, і індикатором рівня наукових досліджень. Під час лекції слухачі дізнаються, що таке надпровідність, для чого вона потрібна, як працює «надпровідний потяг» та чи варто очікувати на «кімнатні» надпровідники (для дітей старшого шкільного віку, студентів та дорослих)

12:30 - 13:00 Володимир Карбівський «Сканувальна зондова мікроскопія та спектроскопія»
Методи скандувальної зондової мікроскопії, зокрема, атомно-силова мікроскопія, тунельна мікроскопія та спектроскопія на сьогодні є одними з сучасних та потужних методів дослідження фізичних властивостей та атомної будови поверхонь твердих тіл. Лекція присвячена принципам роботи атомно-силового та тунельного мікроскопа, тунельного спектрометра, а також інформативності даних методів. Будуть продемонстровані зображення різних поверхонь та сучасні досягнення в галузі інженерії поверхні (для дітей старшого шкільного віку, студентів та дорослих)

13:00 - 13:30 Володимир Безгуба «Про методи машинного навчання та їх застосування у фізиці»
Машинне навчання – це галузь досліджень, яка дає комп’ютерам здатність навчатися, не будучи явно запрограмованими. За останнє десятиріччя машинне навчання дало нам безпілотні автомобілі, розпізнавання мовлення, ефективний Інтернет-пошук та багато іншого. Ймовірно, ви користуєтеся результатами машинного навчання десятки разів на день, навіть не замислюючись над цим. Детальніше про основні методи машинного навчання та їх застосування у фізиці можна буде дізнатися з лекції (для дітей старшого шкільного віку, студентів та дорослих)

ВХІД ВІЛЬНИЙ

way2IMP 

Організатори: Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України та Київський академічний університет