grantsІменні стипендії Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених засновано Верховною Радою України з метою адресної підтримки найталановитіших молодих учених України та створення додаткових можливостей і стимулів для проведення ними фундаментальних наукових досліджень з пріоритетних напрямів науки. Іменні стипендії засновані Верховною Радою України у 2007 році.

Щороку, з 1 січня 2008 року мають призначатися до 30 іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених терміном на один рік, у розмірі 2 тис. гривень щомісяця кожна. Стипендії можуть призначатися повторно.

Іменні стипендії призначаються найталановитішим молодим ученим віком до 35 років, які проводять фундаментальні наукові дослідження та збагатили науку визначними здобутками, які успішно пройшли захист докторської дисертації або підготували матеріали докторської дисертації, що прийняті до розгляду спеціалізованою вченою радою для захисту докторських дисертацій.

Висунення претендентів на отримання стипендії здійснюють вчені наукові, науково-технічні, технічні ради наукових установ за письмовими рекомендаціями не менш як двох докторів наук, особисто обізнаних з науковими досягненнями та здібностями кандидата на стипендію. Рішення про висунення приймається на засіданні ради наукової установи таємним голосуванням за умови, що за нього проголосувало не менше 2/3 присутніх членів цієї ради.

Для участі молодих вчених НАН України у конкурсі на здобуття іменних стипендій необхідно до 10 травня 2018 р. подати до Комісії по роботі з науковою молоддю НАН України (01601, м. Київ, вул. Володимирська, 54, к. 421, тел. (044) 239-6451, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.) матеріали щодо кандидатів, зазначені в п. 5 Положення про стипендії.